Foto: Melker Dahlstran/Riksdagsförvaltningen

Användarguide

På riksdagsmotioner.nu kan du söka efter ord och fraser i svenska riksdagsmotioner, från 1971 fram till idag. Grafen visar hur ofta sökordet förekommer varje år. Längre ned på sidan visas en träfflista med information om vem/vilka som står bakom motionen och vad den handlar om. Använd slidern under grafen för att begränsa sökningen till ett mindre tidsintervall. Alternativt kan du markera tidsintervall direkt i grafen.

Sökfältet

Om du vill göra en enskild sökning, matar du in de ord du vill söka efter. Under kugghjulet längst till höger kan du välja om orden skall förekomma exakt som du matat in dem, om du bara skall förekomma nära varandra (möjligen i samma ordning), eller om det räcker att alla orden bara finns någonstans i motionen.

Sökningar avgränsas med kommatecken. Om du skriver ett kommatecken kapslas din sökning in i en lila låda.

sökfältet
Sökfältet

Om du klickar på den lila lådan som innehåller dina sökord får du möjlighet att filtrera sökningen på ett eller flera partier.

sökfältet3
Sökfältet, expanderad

Du kan skriva in nya sökord till höger om den lila låda som bildats. Varje sådan sökning kan ha egna filterinställningar. Varje sökning visas som en egen linje i grafen och får en egen träfflista. På detta sätt är det möjligt att jämföra olika var olika partier skriver om något.

Grafen

När du rör muspekaren över grafen kommer det upp ett litet fönster som visar hur många motioner som hittats för det år där muspekaren befinner sig. Ovanför grafen, till vänster, finns en möjlighet att växla mellan att visa hur stor andel av alla motioner ett visst år som innehåller sökuttrycket, och det absoluta antalet motioner ett visst år som innehåller sökuttrycket.

Under grafen ligger en färgkodad tidslinje som visar vilket parti som statsministern tillhörde vid olika tidpunkter.

Slidern, nedanför denna tidslinje, kan användas för att begränsa sökningar till en viss tidsperiod. Det är även möjligt att ange tidsperiod genom att markera ett tidsintervall i själva grafen.

Grafen

Träfflistan

Ovanför träfflistan finns en “flik” för varje sökuttryck. Om du klickar på en rad i träfflistan får du först lite ytterligare information om motionen i fråga. Där kan du sedan klicka dig vidare till “Läs mer” för att få upp hela motionstexten i ett separat fönster. Varje rad innehåller loggor för de partier som avsändarna tillhör.

The list with search results
En träfflista med sökresultat.